Всеки четвърти мъж и всяка трета жена у нас пушат

Най-заклети пушачи са мъжете между 25 и 44 години
Обновена: 30 май 2012 18:35 | 30 май 2012 18:35,
80
Всеки четвърти мъж и всяка трета жена у нас пушат
България въвежда пълна забрана за цигарения дим от 1 юни. Снимка: Reuters

Всеки четвърти мъж и всяка трета жена у нас са активни пушачи, сочи изследване на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи /НЦОЗА/.

Според данните всеки трети мъж и всяка шеста жена - активни пушачи - са с повишено кръвно налягане, като всеки втори активен пушач е с повишени стойности на холестерола в серума.

Световните прогнози посочват, че смъртността от тютюнопушенето в световен мащаб ще достигне 8 милиона души годишно през 2030 година. 

Според националната статистика 40 на сто от мъжете и 20 на сто от жените у нас са заклети пушачи. Понякога пушат едва 10 на сто от българите и българките, а непушачи са 50 на сто от мъжете и 70 на сто от жените.

Данните на НСИ сочат, че най-заклети пушачи са мъжете между 25 и 44 години - над 55 на сто от активно пушещите българи. Здраво пушат също мъжете между 45 и 64 години - 46 на сто от заклетите пушачи. Най-малко сред страстните привърженици на тютюна са мъжете над 65 години - едва 12 на сто. 

Най-активни пушачки пък са дамите между 25 и 44 години, а най-малко пушат жените над 65 - едва 2 на сто. Цигарите докарват и доста смъртни случаи сред българите - те причиняват близо 1 000 умирания на 100 хиляди души, докато според стандартите на ЕС - този коефициент е 633 на 100 хиляди, а в Швеция смъртността е най-ниска 533 на 100 хиляди.

Още по темата
17 май 2012 11:45
444
Близо половината от активните пушачи-мъже и 55 на сто от жените-пушачки - имат силно желание да спрат с вредния навик. Всеки четвърти мъж и всяка трета жена активни пушачи съобщават, че се нуждаят от помощ, за да спрат цигарите. По данни на еврокомисаря по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали досега за година близо 100 хиляди европейци са се отказали от цигарите.

България е на седмо място по активност за отказване от тютюнопушенето, допълни Дали.

Според него всеки трети европейски гражданин на държава членка на ЕС е пушач, а пушенето е причина за 658 хиляди случая на преждевременна смърт всяка година сред европейците.

Промяната в законодателствата на страните членки на ЕС, насочена към пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, не е довела до масови фалити на ресторанти или други заведения, според еврокомисар Дали.

Той твърди, че дори има сигнали за увеличаване на оборотите в този бранш именно заради липсата на тютюнев дим на закрити места. България въвежда от петък, 1 юни т.г., тотална забрана за тютюнопушене в закритите обществени места. Забранено е също така пушенето на всички закрити работни места.

Тютюнопушенето се забранява и на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата за предоставяне на социални услуги за деца; площадките за игра; места, където са организирани мероприятия за деца и ученици; на спортните обекти и в летните кина и театри - по време на спортни и културни прояви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато пушачи дават примерите от сорта да забраним дърветата и въглищата и колите и самолетите, моля ги да се замислят концентрацията на изгорелите газове е много по-малка когато седиш и работиш на 7-мия етаж на някоя сграда, но пушача до теб пали през 15 мин, кое е по-вредно?? Или примера със заведенията: отиваш изкъпан, с чисти дрехи 3 часа по-късно те боли гърлото от цигари и смърдиш на *** е не мерси!! И примера който майката или бащата дава на дъщеря си която ще бъде майка ....
65
3
 
7
 
! Отговори
до Пушачите преди 11 години
Интересно е че един пушач по-надолу казва: "след като ни забраните да пушим, ще ни забраните и да дишам,е ли?", парадокса тук е че тя на себе си сама/сам си е забранила/л да диша като пуши и се възмущава, а не ме пита мен като искам да дишам дали тя/той с дима си не ми забранява точно това. Странното което ми прави впечатление е че жените пушат, като цяло по-ниско образованите хора с по-нисък стандарт на живот или просто нехаещите за здравето си хора и почват заключения - дай да забраним колите.
64
4
 
3
 
! Отговори
GMC преди 11 години
Отработените дизелови газове са около 40 пъти по-канцерогенни от цигарения дим. Изследване показва, че продължителността на живота на жителите на големите градове намалява с около 15% заради вдишването на изгорелите газове. Paper by Gong and Waring, SAE Australia, May/June 1998Бензиновите двигатели са снабдени с катализатори, но те действат при достатъчно затоплен двигател и са съвсем безполезни в условията на натовареното градско движение в режим старт стоп старт- New Scientist 1995 September 1996.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички пушачи са болни хора. Колкото повече стаж имат, толкова повече е напреднала болестта.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Познавам хора,които никога не са докосвали цигара и други,които не я свалят от устата си.Не знам кой е по здрав и кой по-болен,но знам,какво се случва,когато ги спреш.Започва се едно тотално пречистване на организма.Получаваш обриви,напълняваш,чувстваш се ужасно.Когато това отмине виждаш как енергията ти се е повишила,издръжливостта става много по-голяма.Нужна е воля.Моята позиция-никога повече цигара.Не ме интересуват какво ще се случи със тютюнопроизводството,но здравето е всичко
61
0
 
2
 
! Отговори
макето преди 11 години
Язе само ке добавим към заглавието секи втори кръка нас кръкачите ного ни забравяте
60
0
 
9
 
! Отговори
osata преди 11 години
Дотук - добре. Но сега управляващите трябва да спрат субсидиите за тютюнопроизводството, защото изпадат в противоречие. Не е добре да стимулираш един бизнес, който вреди на здравето на хората, без значение дали са българи или не.От друга страна, щом този бизнес се нуждае от субсидии, значи той не е печеливш.Населението в тези райни може да премине към отглеждането на други култури - примерно картофи или бял боб, вместо да внасяме откъде ли не.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отказах ги преди 10г. само защото не искам парите ми да отиват в скапаният електорат на дпс. Това ми беше и все още е много добра мотивация.
58
15
 
9
 
! Отговори
иНТЕРЕСНО преди 11 години
Интересно как си стигнал до този извод - аз на 100% мога да ти гарантирам, че грешиш. Личен пример мога да ти стана аз - пуша си редовно, завърших първа по успех в целия университет, имам си добра работа (не смятам, че цигарите са признак за интелект)... Неграмотни и не информирани хора ...
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Dosta golqma parodiq sa vi dannite. Mnogo greshno ste gi vuzproizveli. Potvurjdenie che masovo horata nemogat da chetat i razberat smisula na diagrami i tablici.
56
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, който пушат оставят подозрението, че не си мият редовно зъбите !
55
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зимата като настане и се започва с едно горене на дърва , въглища и всякакви други неща.Всичко това разбира се го дишаме ...а никои не забранява дървата ....Дишаме и автомобилните газове,но гледам,че никои не затваря бензиностанциите и все още електро-мобилите са далечЕдин самолет прелитаики над София изгаря повече газове от 1000цигариВсичко това е друга тема Друга тема е и 90 годишните старци от Родопите които свиват тютюн и си пафкатдори без филтър ...иначе съм за забраната
54
2
 
5
 
! Отговори
hm преди 11 години
kvo oshte shte ni zabranqt ako moje i da ne dishame i bez tva celiat ni vazduh i jivot ni see otrovil
53
5
 
4
 
! Отговори
diviq преди 11 години
кои може,да ни спре някакъв *** от бг без дим.да си направят екипи и да обикалят селата ,а там бои и пепел и дим.аз си пу6а за6тото пла6там акциз.първо да ми направят заплатата 1500лв. пък после глоби аи сиктир.
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди пушех....веднъж се задъхах докато изкачвах стълби и реших да ги спра Появи се неудобството ,че не мога да си пална след секс .....и решението доиде самоВзех си електронна ...имам я доста отдавна и сега пуша почти без никотиново съдържание ...еи така за кеф ...На никого не преча или не вредя - пушачите ме гледат малко странно и всички ме възприемат по- скоро от към лагера на непушачитеПуша си навсякъде ..дори в моловете и търговските вериги ..ааа да в самолета същолека вечер
51
16
 
8
 
! Отговори
Язайбети преди 11 години
Дишайте ве спортистчета- гълтайте и се давете! Аз си плащам акцизен бандерол и ДЪРЖАВАТА ме е благословила да Ви го издишам така, че да ви се насълзят очите , а Вие да ми се усмихвате.
50
1
 
3
 
! Отговори
maia преди 11 години
nerazbrah samo po kakuv na4in naru6ih pravilata na saita, kato se opitah ot vuzpitanie da otgovorqotnosno e-cigarite bez zna4enie otkude se zakupuvat , imat protivopokazaniq, moje da se gugulne i razbere ot tuk
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само това мога да кажа по темата: youtube/watch?v=rcBFBtsTJew
48
10
 
23
 
! Отговори
Unknown преди 11 години
До 49А ти защо си мислиш че основната вреда от пушенето е за белите дробове ? Просто рискът от рак е 10 пъти по голям.Голямата вреда от цигарите е за сърцето и ако не знаете ние сме сред първите в световната класация по смъртност от сърце.Подкрепям тази забрана.Като ме тровите не аз а вие ще се съобразявате с мен.Наглите пушачи чак казват ние непушачите да не ходиме по заведения като не искаме дим.След като вие сте вредителите сега най накрая ще седите навън ако искате цигарки :)
47
6
 
5
 
! Отговори
do maia преди 11 години
излез от филма...не знам за твоята приятелка..аз пуша от 3 месеца ел. цигара където ми падне и нямам проблем да чукна на дърво..не знам какъв *** си е взела твоята приятелка и от къде, но явно трябва малко да се проучат нещата..моята е от Великобритания сертифицирана..Бих препоръчал на всички пушачи да минат към ел. цигари вместо да ги спират. Хем не си вредят, хем си пушат, където им падне и най-важното без да вредят на другите и на себе си!