.

10 причини да откажете цигарите още сега!

10 причини да откажете цигарите още сега!
Снимка: sxc.hu

Над 6 милиона души умират всяка година заради заболявания, свързани с употребата на цигари. Въпреки че здравната статистика по този въпрос е наистина плашеща, тя честно не е достатъчна да накара някого да спре вредния си навик. Вижте още някои добри причини, поради които е хубаво да се откажете от тютюнопушенето възможно най-скоро:

 

1. Пушачите умират по-млади.

Пушенето се нарежда на първо място при факторите, свързани с начина на живот, които влошават здравето. Доказано е, че употребата на цигари повишава риска от развитието на редица болести, сред които рак на устата, гърлото и белите дробове, астма, хроничен бронхит, емфизема и други. Освен това при пушачите се наблюдава по-голям риск от високо кръвно налягане, високи нива на лошия холестерол, инсулт, диабет и сърдечни заболявания.

 

2. Миришете!

Устата, дрехите ви, вашата кола, работното ви място и дома ви миришат на цигари. Дори самите вие да не го усещате, тъй като сте свикнали с миризмата, бъдете сигурни, че за останалите (особено непушачите) вие сте истински ходещ пепелник.

 

 

3. Ще имате повече бръчки.

Дори и още да сте млади и да не се замисляте за вредите, които нанасяте на кожата си, в дългосрочен план ще съжалявате за вашите решения. Пушенето води до появата на повече и по-дълбоки бръчки. Освен това то прави зъбите и ноктите ви жълти, а това едва ли ви харесва.

 

4. Пушенето може да доведе до депресия.

Според резултатите от проучване, публикувано неотдавна в “Archives of General Psychiatry”, пушачите са два пъти по-склонни към изпадането в депресия от непушачите.

 

5. Скъпо е.

Замисляли ли сте се някога, колко пари сте похарчили за цигари и какво друго е можело да си купите с тях? Вероятно сте можели да отидете на почивка или пък дори да се сдобиете с чисто нова кола. Да, цигарите са скъпи и тяхната цена непрестанно се покачва. При цена от 4,5 лв. за една кутия на ден вие харчите над 1600 лв. за цигари годишно. Май си струва да спрете?

 

6. Намалява се плодовитостта ви.

Както при мъжете, така и при жените пушенето оказва неблагоприятен ефект върху репродуктивните способности. Жените, които употребяват цигари, забременяват по-трудно, а мъжете пушачи влошават оплодителната способност на сперматозоидите си.

 

7. По-висок риск от ПМС.

Редица проучвания доказват, че тютюнопушенето увеличава риска от развитието на предменструален синдром при жените. Представителките на нежния пол, които употребяват цигари, са до два-три пъти по-застрашени от ПМС. При тях значително по-често се появяват симптоми като болки в гърдите и корема, подуване, раздразнение, смяна на настроенията, акне и главоболие преди цикъл.

 

8. Изморявате се по-лесно.

Пушачите се изморяват по-лесно и по-често се задъхват при изпълнението на физически упражнения.

 

9. Вредите на останалите.

Ако не ви пука за вас самите, помислете за другите. Доказано е, че пасивното пушене е вредно за здравето на човека и значително повишава риска от развитието на заболявания, свързани с употребата на цигари.

 

10. Отблъсквате представителите на срещуположния пол.

Пушенето е един от факторите, с които можете мигновено да отблъснете от вас представител на срещуположния пол. Да, вероятно друг пушач не би се впечатлил от това, че вие пушите, но за непушачите вредният ви навик със сигурност не е привлекателен. Не забравяйте и че никой не обича да се целува с пепелник. Колкото и добра устна хигиена да поддържате, цигареният дъх е труден за премахване. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
mimeto1998
преди 11 години
2.5
1.5
!
Отговори
AZ NIKOGA NQMA DA PU6A NIKOGA!!!!!
bijou
преди 11 години
5
4
!
Отговори
Чета това и пуша цигара.Ironic, isn't it?
beliq_zub
преди 11 години
3
2
!
Отговори
Съгласна съм,аз никога не съм пушела и не смятам да почна.Цената им като е 5 лв,и като се изхарчат 5 лв за цигари кво става,а ако ги спестите кво става-за 5 лв може да се нахраниш за 1 ден,вместо да ги харчиш и то закво,само за да си преебваш белите дробове напразно.Цигарите са само загуба на време,пари и здраве.Не смятам че това ще помогне на пушачите да спрат,щото колко мн доктори пушат,след като са завършили медицина и подробно са разучили как действа никотинът на човешкия организъм,и до какви последици се стига и т.н.,ама това спира ли ги да пушат?Не,не ги спира.
Loken
преди 11 години
7.5
6.5
!
Отговори
Аз изпушвам по 1 кутия на месец за кеф и не мисля, че нещо ще ми навреди като не пуша редовно :)
DownloadVirus
преди 11 години
13
12
!
Отговори
10 е индивидуално и e грешно..
scrooper
преди 11 години
16.5
15.5
!
Отговори
Абе, цигари... Това, с което тр да се внимава, са наркотиците- там вече е страшно!
Страница 1 от 1