Last news in Fakti

10 Февруари, 2012 14:55 3 988 2

„Хормонът на удоволствието“ ни пречи да откажем цигарите

  • цигари-
  • тютюнопушене
„Хормонът на удоволствието“ ни пречи да откажем цигарите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Хормонът на удоволствието“, както е известен допаминът, ни пречи лесно да се откажем от пушенето, се посочва в изследване, публикувано в сп. Biological Psychiatry.

Според тях никотинът, който се съдържа в тютюна, повишава нивата на допамин в мозъчните центрове, които са отговорни за усещанията за удоволствие и еуфория.

В цигарения дим се съдържат вещества, които блокират ензима, който разгражда хормоните на удоволствието в мозъка – допамин, норадреналин и серотонин. Това води до повишение на концентрацията им.

Според учените, ако изкуствено се повишат нивата на допамин в човешкия организъм, то отказването от вредния навик ще е по-лесно.

Учените все пак препоръчват да не забравяме, че и психологическата мотивация ни помага да се откажем от цигарите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники Николов

    0 0 Отговор
    Хубаво нещо са джигарите ще ги пожелая и аз
  • 2 секс-пушач

    0 0 Отговор
    обичам да пуша цигари но не мога да се откажа и от секс удоволствието искам да вляза вътре и да пуша