Пушенето е най-отрицателният фактор за мъжката плодовитост

Aко планирате бебе, добър начин да започнете, е като се откажете от вредния навик, съветва биологът Лъчезара Велева в интервю за Puls.bg
18 окт 2012 18:15,
19
Пушенето е най-отрицателният фактор за мъжката плодовитост
източник: Reuters

Лъчезара Велева е биолог. Висшето си образование придобива в биологически факултет към Софийски университет, специалност "Молекулярна биология". Магистърската си степен защитава през 2008 г. към катедра "Биотегнологии", специалност "Екологична биотехнология".

В периода 2007-2008 г. работи в Института по микробиология, БАН (Секция "Екстремофилни бактерии"), където е част от научния колектив на изследователски проект по Национална програма "Геномика".
Част от екипа на САГБАЛ "Д-р Щерев" е от септември 2008 г.
 
 
Каква е връзката между начина на живот и репродуктивните способности при мъжете?
 
Връзката е многофакторна и индивидуална. Докато при едни хора, фактори като тютюнопушене, алкохол, кафе, неправилно хранене, стрес и др. не оказват съществено влияние на репродуктивните способности, то при други те са вероятна причина за инфертилитет. Да не забравяме, че около 25% от мъжкия инфертилитет е идиопатичен, т.е. без изяснена причина. Ето защо неизменна част от оценката на репродуктивното здраве на мъжа трябва да бъде неговият начин на живот - "лайфстайл". В тази връзка пациентите на САГБАЛ "Д-р Щерев" предоставят информация за вредни навици, минали заболявания, социално положение, която е важна част от диагнозата и подхода при лечението.
 
Какви са последиците от тютюнопушенето и приема на алкохол върху възпроизводителните способности?
 
Трудно е убеждаването на пациентите за нежеланите ефекти, които алкохолът и тютюнопушенето оказват върху правилното функциониране на организма, включително и способността на човека да се възпроизвежда.
 
Вредните ефекти от тютюнопушенето върху репродуктивните способности на мъжа и специално върху параметрите на спермата е широко дискутиран въпрос, но наличните данни са недостатъчни, непълни и донякъде неубедителни. Въпреки това, ако планирате бебе добър начин да започнете, е като се откажете от вредния навик. Тютюнопушенето се оценява, като най-силно отрицателно въздействащия фактор върху фертилността. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Discovery преди 11 години
До: 4Коментара ти доказва колко прости сме българите и как знаем само да мрънкаме!!! За какво е тая джабала напоследък, че здравната министърка иска да забрани цигарите на обществени места и всички скочиха срещу нея, ама тва, ама онова, е ни така ни иначе. Нещо подобно, като с катаджиите, като пишат актове що пишат, като не пишат що не пишат... ми нема оправия, като нема правила, що нема правила, като има правила глупави били правилата ми ай със здраве тогава бе ашлаци!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Колега преди 11 години
Адашката от 7-*** група - хубава статия!!! ;))))))))
11
0
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 13Разбира се, че *** са от друг вид, не са като нас и заради това се плодят на поразия като зайци! И не стига че се плодят, ами на всичкото отгоре *** раждат много лесно без изобщо да се мъчат!
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Edinstvennoto ekstremalno v slu4aq si ti ! No drugoto, naistina. ekstremelno e 4e, tolkova hora te komentirat !
9
4
 
5
 
! Отговори
az преди 11 години
Аз не искам да се възпроизвеждам, особено в България.Не само парите ме спират, но не искам бъдещото ми, евентуално поколение да е българско.Срам ме е от жалката ни, смешна,примитивна,мизерна държавичка пълна със скотове и мизерници,комплексари и двулични ***!За да се оправи малко положението територията трябва да се обезлюди и да се заселят западни народи в БГ-то!Ще е лошо такава прекрасна територия да е населявани от българи!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do 8 vij za tova ne bjh se zamislql, nikoga ne kasno da progledne6.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 1 и 2! На 70 год. съм.Пушач съм от 60 год,Ако искаш мога да те заплодя!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименНе, това означава, че имаш добри съседи.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tova ozna4ava 4e, ako dqdo ti e bil pu6a4, ne moje6 da komentira6 tuk , za6toto prosto nesa6testvuva6 ?
4
9
 
22
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Пушачите са ЕКСТРЕМАЛНО прости хора. ФАКТ.
3
4
 
2
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
Кажете го на китайците.
2
4
 
17
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
АКО НЯКОЕ ПРАВИТЕЛСТВО МИСЛЕШЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА НАРОДА СИ.....ОТДАВНА ЦИГАРИТЕ ЩЯХА ДА СА ЗАБРАНЕНИ...
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моят пуши и не му става! Сигурно е вярно!