Електронните цигари са вредни за белите дробове

Затрудняват дейността на дихателните пътища
Обновена: 4 сеп 2012 11:43 | 4 сеп 2012 11:42,
13
Електронните цигари са вредни за белите дробове
източник: Reuters

Електронните цигари все повече се отдалечават от представата за безопасна алтернатива на тютюнопушенето. Според ново изследване употребата им уврежда белите дробове.

 
Използването на електронни цигари е свързано с процеси в организма, които водят до абсорбирането на по-малко кислород от кръвта. Като цяло ефектът продължава около десетина минути, показват данни от научен доклад, представен на годишния конгрес на Европейското респираторно дружество във Виена.
 
Изследването на университета на Атина включва 8 души, които никога не са пушили, и 24 пушачи, от които 11 с нормална функция на белите дробове, а 13 - с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или астма.
 
С помощта на редица тестове изследователите измерват съпротивлението на дихателните пътища на участниците след употреба на елетронна цигара.
 
При всички доброволци устройството предизвиква незабавно увеличаване на съпротивлението на дихателните пътища, в продължение на десет минути, сочат резултатите.
 
Процесът е по-силно изразен при пушачите, в сравнение с непушачите, уточнява изследователският екип.
 
Необходими са още изследвания, за да се установи дали тази вреда има трайни последици върху функцията на белите дробове в дългосрочен план, казва проф. Христина Грацио от Европейското респираторно дружество. 
 
Наскоро се установи, че някои марки електронни цигари съдържат много високи нива на никотин - пристрастяващото вещество в цигарите, което е свързано и с развитие на рак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Електронните цигари са вредни за КОРПОРАЦИИТЕ - тютюневи и фармацевтични и изключително вредни за некадърните правителства-***, ограбващи населението с акцизи и данъци.
15
0
 
7
 
! Отговори
TheRealAnonBG преди 11 години
Ще обърна внимание на " а 13 - с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или астма." какви може да са резултатите с такава опитна група те и без това не могат да дишат хората... . Журналиста жестоко се е изложил. Хайде стига с тези БТВ изпълнения ха ха ха
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това вече е смешно хем е еко цигара хем е вредна.Сега може би ще забранят да се пуши ЕКО цигара на обществено място,Е НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
13
1
 
8
 
! Отговори
ончо преди 11 години
Абе да се чуди човек на кого да вярва.На мен в тези цигари ми беше надеждата.Намирисва на поръчкови изследвания,че е застрашена тютюневата индустрия.
12
0
 
10
 
! Отговори
ел. пушач преди 11 години
До Бум Като си купуват евтини електронни цигари може да са като пиратки. Купете си една хубава скъпа цигара с гаранциите и сертификатите за качество да видим дали ще гръмне. И кога станаха вредни електронните цигари - когато забраниха пушенето на закрито и всички почнаха да си купуват ел. цигари. Не е ли странно, че станаха по-вредни от обикновените точно когато им се увеличи търсенето ?
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"....Електронните цигари са вредни за белите дробове..."Да а оригиналните са полезни... :)))). Купувайте и пушете на воля... :)))
10
1
 
10
 
! Отговори
Влади преди 11 години
Е толкова *** и поръчкова статия не съм виждал :))) Хора няма лекар или лаборатория в света който да потвърди че от никотина се хваща рак !!!! Иначе ще виждате много такива изследвания по простата причнина че близо 70% от бюджета на EU е от акцизи :))) Който невярва да провери ! А рака се причинява от част от химикалите освобождавани при горенето на биологична маса като тютюна. Намалената функция на дроба се получава и при вдишване на пара... А да за батериите го говореха сътото и за GSM-ите :)
9
6
 
1
 
! Отговори
ваня преди 11 години
таман се бях навила да си купувам такава цигара и то само защото е по- безопасна пък то глей ко стана :)
8
9
 
3
 
! Отговори
Бум преди 11 години
Тия електронни цигари понякога гърмят като пиратки ако е кофти батерията.
7
1
 
4
 
! Отговори
Бивш непушач преди 11 години
До 10,студент.42год. бях на твоята позиция,но ето ме сега с коментар 7."...и никога няма и да пропуша." Разбира се,може да се окажеш прав/пожелавам ти го/,но просто не се знае.Нямаме власт над бъдещето.
6
8
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
е за това пуша ОРИГИНАЛНИ ЦИГАРИ :)
5
0
 
14
 
! Отговори
пушачка преди 11 години
Поредната глупава статия. Хайде сменете малко текста.
4
2
 
6
 
! Отговори
Бивш непушач преди 11 години
Аз пуша KENT HD.Никотин- 0.1 мг, катрани -1 мг,въглероден оксид -2 мг.От по-силни ми се вие свЕт,но това е,защото съм новак.Надявам се да не стигна дотам,че да пуша лют хайдушки качак,от който кон пада на първото дръпване.
3
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Лелееееееее,загази Здравният Министър
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и някои медии са вредни за здравето, ама никой не го пише, нито държавата ги спира да пишат глупости. Да не говорим, че от към акцизите минават метър.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това си е стара новина