Пури

За родина на пурите се счита Куба. След революцията през 1959 г., много собственици и специалисти от кубинските фабрики за пури се преместват в Домениканската Република и други страни на Карибския басеин. Там след 1962 г., когато САЩ въвежда ембарго за кубинските стоки, започва истински разцвет в производството на пури

Статии

Структура

Пурата има три съставни части:

  1. Пълнеж (Filler) — Най-вътрешната част, която се състои от 3 типа тютюневи листа, откъснати от различните части на растението

    Ligero — връхните дребни листа, те са най-плътните, с високо съдържание на етерични масла и определящи „силата” на пурата, обикновено бавногорящи.

    Sero — листата от средата на растението, където основно е концентриран аромата и вкуса на тютюна.

    Volado — най-долните листа с най-мек вкус и добра горяемост.

    Начина на комбинирането им определя специфичния аромат и сила на ръчната пура.

  2. Свързващ лист (Binder) — Средната част се състои от лист, който обвива и стяга пълнежа.
  3. Обвивка (Wrapper) — Специално подбран тютюнев лист, обикновено Ligero. Въпреки, че е 7% от теглото на пурата, рапърът е най-важната ù част. Той определя нейният външен вид и според специалистите – от 30% до 60% от вкуса ù.

Като правило в пурите са комбинирани от 2 до 5 различни сорта тютюни. Поддържането на този букет с еднакво качество в продължение на години е изключително сложно и е необходим голям опит и професионализъм.

Готовата пура се състои от:

Head — (глава), мундщучния край на пурата, от където се прави срязването на ръчните пури преди пушене.

Body — (тяло), обикновено цилиндрично и рядко конично, състои се от покривка, обвивка и пълнеж.

Foot — (oснова), краят на пурата, от който тя се запалва.

Видове пури

1. Според начина на производство

Ръчни

Машинни

2. Според вида на пълнежа

Long filler — пълнежът на пурите е от цели тютюневи листа, почти винаги това са ръчно свити пури. Въпреки че са предпочитани от много пушачи, трудно се поддържа постоянство на качеството и преодолява влиянието на лошата реколта. В много случаи са трудни за пушене поради голямото уплътняване при свиването. Често срещано явление при кубинските пури, поради плътността на техните тютюни.

Short filler — пълнежът на пурите представлява смес от специално подбрани нарязани тютюни, което дава възможност за постоянство на качеството и елиминиране на зависимостта от лоша реколта.

3. Cпоред цвета на обвивката

Double Claro (DC) или наричани още Candela, Jade, AMS (American Market Selection). Пури със зелен цвят. Много атрактивни и любими на американците.

Claro (CL) или Natural. Светло кафяви, от много фини листа, със специфичен аромат. Обикновено тютюните се отглеждат под специална памучна материя, за да се предпазят от изгаряне.

Colorado Claro (CC) или English Market Selection – малко по-тъмно кафява покривка, с лек червеникав оттенък. По-ароматни от Natural, с лек подправъчен вкус.

Colorado (CO) — обикновено се отглежда в Канектикът, като резултат от специфичните климатични условия е с маслени червеникави листа, с открояващ се цвят и вкус.

Maduro, често срещан като Colorado Maduro или Spanish Market Selection. Много тъмно кафяв, маслен, със сладникав вкус, познат с пълнотата и богатството на вкуса си.

Double Maduro, често наричан Оscuro или maduro maduro. Почти черен на цвят, с много богат аромат на подправки. Често с ясно изразени тютюневи жили.

4. Според размера, формата на пурата и продължителността на пушене

Не съществуват еднозначни правила за класификация на пурите в зависимост от размера, което дава свобода на производителите.

Има обаче общи насоки, които са представени по-долу:

Cigarillo, познатите на всички пурети, които обикновено са по-къси от 152 мм и с диаметър по-малък от 11 мм. Време на пушене 10-15 минути.

Група Panatela, Около 150-155 мм дълги, с диаметър между 13.5-15.5 мм.

— Време на пушене 35-45 минути. (Small Panatela, Slim Panatela, Short Panatela, Panatela, Long Panatela)

Група Corona, Около 140 мм дълги, с диаметър около 17 мм.

— Време на пушене 30-45 минути. (Petit Corona, Corona, Long Corona)

Група Lonsdale, около 150 мм дълги, с диаметър около 17 мм.

— Време на пушене 45-50 минути. (Lonsdale, Giant Corona)

Група Grand Corona, около 152 мм дълги, с диаметър 17,5-18,5 мм.

— Време на пушене 45 минути. (Corona Extra, Grand Corona)

Групата Figurado, с различни размери и оттам с различно време на пушене. Общото е, че са с различни от класическата цилиндрична форма. (Culebras, Perfecto, Pyramid, Torpedo)

Група Robusto-Toro, около 114 мм дължи, с диаметър около 19 мм.

— Време на пушене 25-40 минути. (Robusto, Toro)

Churchill, около 178 мм дължи, с диаметър около 19 мм.

- Време на пушене 45-60 минути.

Double Corona, между 190-203 мм дълги, с диаметър 19,5-20,5 мм.

— Време на пушене 45-60 минути.

Giant, около 216 мм дълги, с диаметър 21 мм.

— Време на пушене 60-90 минути.

5. Според силата, определена от съдържанието на никотин

  • Меки (Mild)
  • Средно Меки (Mild to Medium Bodied)
  • Средни (Medium Bodied)
  • Средно Силни (Medium to Full Bodied)
  • Силни (Full Bodied)
  • Много Силни (Full Bodied — Very Strong)

Силата на пурите се определя най-вече от използваните тютюни и конструкцията на пурата. При ръчните пури пушачът сам може да я определя в известни граници чрез вида и големината на среза. Колкото по-голям е той, толкова по-лека е пурата.

Машинни пури

Това са пурите и пуретите изцяло свити на машини. Те се делят на два основни типа - според пълнежа („Long filler” и „Short filler”). Втория вид, с пълнеж от нарязан тютюн (Short filler), заема около 90% от производството. Той позволява използването на бленд от голям брой различни тютюни, от 8 до 30 вида в една пура. Това е важно, както за постигането на много интересен и приятен букет, така и за поддържането на постоянно качество. Машинните пури винаги могат д се похвалят с отлична и уникална рецептура.

Друг източник на удоволствие, заради който пушачите предпочитат машинните пури е изключително разнообразния спектър от аромати добавяни към тях в процеса на производството им.

Като правило машинните пури се продават с изрязан мундщук, т. е. напълно готови за употреба. За тях не се изискват и специални условия за съхранение, достатъчно е да са на стайна температура.

Съвети

Как да срежете пурата правилно:

  1. Когато отрязвате краят на пурата, никога не използвайте нож, ножици или зъбите си. Експертите препоръчват единствено използването на двустранна или едностранна гилотина. Всичко друго ще направи крайщата на пурата неравни и разръфани. В последствие това ще допринесе за неравномерното горене на пурата, което от своя страна ще промени аромата и вкуса и.
  2. Пурата винаги се реже в точката, където заобленият край на пурата започва да се заравнява. Правилното изпълнение изисква опит и тренировки, защото ако отрежете повече от необходимото има опасност обвивният слой да започне да се развива. Ако отрежете пък прекалено малко, няма да създадете достатъчно голям отвор, което ще направи пурата трудна за пушене.

Как да запалите пурата правилно:

  1. Вземете пурата с една ръка под ъгъл 45°. Приближете я съвсем близко до пламъка, но без да го докосвате. Започнете бавно да я въртите с пръсти около него. Когато пурата се запали равномерно от всякъде, духнете я леко, за да се разгори по-лесно.
  2. За запалване може да използвате специални дълги кибритени клечки за пури. Изчаквайте първо да изгори фосфора и тогава поднесете пурата към пламъка. Може да ползвате и газова запалка. Има специално предназначени за пури (обикновено бутанови), с по широк или двоен пламък. Не се препоръчва ползването на пламък със силен мирис, например от свещ, бензинова запалка и други, защото би променил аромата на пурата.

Как да пушите пурата си правилно:

  1. Пушете пурата си бавно, наслаждавайки се на всяко дърпане внимателно. Според експертите афиционадос, трябава да отделите поне минута на всяко дърпане и около един час за да изпушите пурата си. Всичко това е с цел да пушите правилно и да се наслаждавате пълноценно.
  2. Никога не гълтайте дима! Това е изрично правило! Дима от пурите се задържа в устата, за да се усетят всичките й вкусови качества, след което се издишва.
  3. Когато изпушите пурата си никога не я гасете с грубо натискане в пепелника. Качествената пура заслужава да “умре” подобаващо — ако сте изпушили половината, просто я оставете да лежи в пепелника и тя сама ще угасне, след което внимателно и дискретно я изхвърлете.

Любопитно

Най-голямата пура в света е свита в САЩ през ноември 2006 година. Тя е била дълга 30,7 м. и тежка 24 кг. За изготвянето ù са били необходими 75 часа. Предишния рекорд принадлежи на кубински производители, свили през 2005 година пура с дължина 20,1 м.

Най-скъпата пура в света е „Cohiba Behike”. Произведени са само 4000 бройки по случай 40-годишнината на марката „Cohiba. Стойността на 1 кутия от 40 броя е 15 000 €, или 375 € за 1 пура.

Известни личности, страстни почитатели на пурите:

Ал Капоне, Арнолд Шварценегер, Джон Траволта, Екатерина II, Ернесто Че Гевара, Зигмунд Фройд, Мадона, Марк Твен, Ръдиард Киплинг, Садам Хюсейн, Уинстън Черчил, Фидел Кастро, Франк Синатра




Източник: Интернет

9