Бременност

Пасивното пушене вреди и на бременната, и на бебето ѝ

Крие риск от преждевременно раждане

08.09.2014г. / 15 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

По време на бременност, бременната жена трябва да се грижи добре за своето здраве, защото то е пряко свързано със здравето на бебето, което се развива в нея. Нередовното хранене, наднорменото тегло, обездвижването са само част от вредните навици, които могат да доведат до редица усложнения.

Но има и друг притеснителен фактор, като вторичния тютюнев дим, който също носи много рискове за здравето. Когато бременната жена е изложена на среда с вторичен тютюнев дим, тя излага на опасност не само себе си, но и здравето на бебето.

В цигарения дим има над 250 опасни химикали. Тези опасни химикали включват токсини и канцерогени. Някои от тези вредни химикали са:

  • формалдехид
  • изопрен
  • ацеталдехид
  • нитробензол
  • бензен
  • арсен
  • амоняк
  • циановодород и много други.

Според Американската агенция за опазване на околната среда, пасивното пушене е известна причина за развитието на рак при много хора. Как пасивното пушене засяга бебетата?

Влиянието на пасивното пушене върху неродените бебета включва дори и най-опасни генетични мутации. Това увеличава шансовете за раждане на бебе с вродени дефекти. Според изследване, публикувано в Pediatrics, вторичният тютюнев дим може да доведе до:

Физическа деформация

Продължителното и често излагане на тютюневия дим може да доведе до генни мутации, което от своя страна да е причина за появата на редица физически деформации.

Раждане на бебе с ниско тегло

Много жени не успяват да осъзнаят, че причината за ниското тегло при раждането на бебето им, се дължи на продължително излагане на пасивно пушене. Това може да бъде причина за появата на фетална хипоксия (кислороден глад на плода) и вазоконстрикция – механизъм, който контролира притока на кръв към плацентата.

Респираторни проблеми

Вторичният тютюнев дим може да бъде причина за настъпването на усложнения при развитието на дихателните органи на бебето. Бебетата, родени от майки, които са били изложени на пасивно пушене, могат да имат затруднено дишане, по-висок риск от развитието на астма, намалена функция на белите дробове, пневмония и бронхит, проблеми със синусите, които могат да увредят средното ухо и това да доведе до загуба на слуха и други.

Свързани статии

Преждевременно раждане

Друг проблем, който застрашава майчиното здраве и това на бебето е преждевременното раждане. Това се отразява на нормалното развитие на бебето, като нерядко крие риск и от усложнения.

Проучвания показват, че 23 на сто от мъртвородените бебета са от майки, които са били изложени на вторичен тютюнев дим.

Дефекти на вътрешни органи

Когато бременна жена е изложена на пасивно пушене, се нарушава кръвоснабдяването към плацентата. Това може да доведе до дефекти на сърдечносъдовата система на бебето, дефект на централната нервна система и други.

Коментирай