zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-вредното в цигарите са радиоактивните елементи



Най-вредното в цигарите са радиоактивните елементи

Най-опасни са радият и полоният, които попадат в организма при пушене, твърди учен.

здраве.bg

Главната опасност за пушачите не се крие в никотина и в продуктите от непълното изгаряне на тютюна, а в радиоактивните елементи, които се съдържат в него.

Константин Папастефану от университета “Аристотел” в Солун, Гърция е измерил радиоактивността на листата на тютюна, събрани в различни части от Гърция и е пресметнал средната доза облъчване, която ще получи човек, който изпушва 30 цигари дневно.

Оказва се, че от цигарения дим “средният пушач” получава доза 251 микрозиверти за 1 година. За сравнение листата по дърветата в Чернобилската зона дават излъчване 0,2 микрозиверти за 1 година.

Работата на доктор Папастефану е публикувана в списание Radiation Protection Domestry.
Ученият подчертава, че въпреки дозата облъчване от цигарения дим да е само 10% от общата доза, получавана от всички естествени източници, пушенето представлява голям риск от гледна точка на рационалното въздействие, тъй като с дима в организма попадат радиоактивни метали, главно радий и полоний.

Това негово мнение се споделя и от други специалисти, които смятат, че именно присъствието на полоний и радий в цигарения дим е най-честата причина за рак на белите дробове при пушачите, съобщава New Scientist.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.