31 май-Световен ден без тютюнопушене
31 май-Световен ден без тютюнопушене / Dariknews.bg, архив

31 май е Световен ден без тютюнопушене, който по идея на СЗО се отбелязва в целия свят от 1998 г.

СЗО и Европейският съюз следват всеобхватна политика за ограничаване на тютюнопушенето. България се присъедини активно към тази политика с въвеждането на пълна забрана за пушене на закрити и някои открити обществени места от 1 юни 2012 г.

Мотото за 2013 г., определено от Световната здравна организация е: „Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство".

Основна цел на Световния ден без тютюн е да насърчава защитата на настоящите и бъдещи поколения не само от разрушителните здравни последствия, а и от социалните, екологични и икономически бедствия, свързани с употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим.

Разпространение на стикери по главната улица на Стара Загора от членовете на Клуб «Млад здравен експерт»към здравната инспекцияя чрез «Глобални библиотеки» предоставяне на информация за деня, мото,изнасяне на дейността на Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене на терен, са часто отинициативите на РЗИ-Стара Загора за отбелязването на 31 май.В партньорство със СОУ „Иван Вазов" здравната инспекцияра и клуб „Здраве" към училището организират „Поход на здравето" по пътеките на Аязмото. В СОУ „Максим Горки" Ученическият съвет е подготвил радиоемисия на тема „Вредата от тютюнопушенето", а в Професионална гимназия по облекло и хранене „Р. Княгиня" -радиопредаване „Цар Никотин". В ХІ ОУ „Николай Лилиев" - гр. Стара Загора ще бъде представена темата „Влияние на тютюнопушенето върху сърдечно - съдовата система, хигиена и здравни знания за дихателната система и вредата от тютюнопушене върху здравето и развитието на зародиша на човека" за 7 и 8 клас в часовете по биология и здравно образование. Инициативи ще има и в останалите общини на областта.