Две нови изследвания потвърждават "по-малко токсичност" в цигарите без горене

Две нови изследвания потвърждават "по-малко токсичност" в цигарите без горене

© Reuters

Можем да потвърдим, че тютюневите продукти с нагряване на тютюна без горене, съдържат значително по-малко токсични вещества. Очакваме, че това ще повлияе и на въздействието им върху здравето, обяви на пресконференция тази седмица Германският федерален институт за оценка на риска, цитиран в германски медии.


Според проучването на германския институт новата технология за тютюнопушене чрез нагряване намалява емисиите на карбонилни съединения като формалдехид и ацеталдехид с между 80 и 90% в сравнение с конвенционалните цигари, а емисиите на летливи органични вещества като бензен и бутадиен с между 90 и 99%.


Компанията "Филип Морис" представи новата технология в България тази есен. Устройството IQOS наподобява електронна цигара, но консумативът е истински тютюн, като разликата с традиционното пушене е, че тютюнът не гори, а се нагрява. Германският институт пояснява, че тъй като няма горене, това означава, че не се образува дим, а именно в него се съдържат токсичните и канцерогенни вещества, свързани с рисковете за здравето при тютюнопушене. Според оценката на института намаляването на тези вещества "ще съвпадне и с намаляване на здравните рискове за потребителите".




До същите изводи достига и успореден анализ, проведен от независимия експертен Комитет по токсичност на Великобритания. Комитетът анализира подробно наличните научни данни за IQOS на "Филип Морис" и за iFuse - хибриден продукт на "Бритиш американ тобако". В заключението им се посочва: "Тютюневи изделия, използващи принципа на нагряване, намаляват излагането на вредни химични вещества в сравнение с традиционните цигари и вероятно има цялостно намаление на здравния риск за пушачите, преминали на изследваните продукти."


В съобщенията и на двата научни института обаче изрично се заявява, че новите тютюневи изделия с нагряване не са безрискови и анализите им не бива да се тълкуват като насърчаване на употребата им въобще.


Изследователите припомнят, че пълният отказ от тютюнопушене е най-добрият начин да се намали вредата за пушачите, и че наличните до момента научни доказателства все още не са достатъчни за пълна и точна количествена оценка на относителния риск за потребителите.