1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Електронните цигари са безвредни? Нищо подобно!

Фабиан Шмид
24 март 2019

Електронните цигари са по-опасни, отколкото мнозина предполагат: те причиняват инфаркти и депресии, сочи ново изследване на американски учени. И все пак обикновените цигари са още по-вредни от електронните.  

https://p.dw.com/p/3FaJv
BDT Patthasorn Kleespies vom deutschen E-Raucher-Hersteller Eazzi testet eine neue Zigarette in der Eazzi-Zentrale in Gelnhausen.
Снимка: REUTERS/K. Pfaffenbach

Пушенето на електронни цигари повишава риска от сърдечен и мозъчен удар съответно с 56 и 30 процента в сравнение с хората, които не пушат никакви цигари. С 10 процента е по-висока вероятността от развиване на коронарна болест на сърцето, с 44 процента по-висок е рискът от сърдечносъдови заболявания, например образуването на съсиреци в кръвта, а случаите на депресии, страхови неврози и други емоционални смущения се проявяват два пъти по-често, отколкото при непушачите.  

До тези изводи е стигнал екип изследователи от Канзаската медицинска академия в Уичита под ръководството на професор Мохиндер Виндихал. Резултатите от тяхното проучване ще бъдат представени на международен конгрес на кардиолозите на 18 март в Ню Орлианс.

По-далеч от електронните цигари

"Установихме, че няма значение колко често пушите електронни цигари. Дори и да го правите нередовно, напр. през няколко дни от седмицата, това е достатъчно да повишите риска от сърдечен инфаркт или коронарна болест на сърцето", казва ръководителят на научния екип.

Тяхното изследване опровергава широко разпространеното схващане, че електронните цигари били много по-безвредни от традиционните цигари, защото те не димят толкова, т.е. по-малко отрови се вдишват към белите дробове.

Обикновените цигари са още по-вредни

С традиционните цигари обаче нещата стоят още по-зле: при тях рискът от инфаркт, коронарна болест на сърцето или мозъчен инсулт е по-висок съответно със 165, 94 и 78 процента.

Bildergalerie zur E-Zigarette
Рисковете са същите - дори и при по-нередовно пушенеСнимка: picture-alliance/dpa

За изследването си екипът около проф. Виндихал е използвал данните от мащабно проучване по метода на личното интервю, проведено от Американския център за превенция на болестите. В него близо 97 хиляди респонденти са отговаряли на въпроси, свързани с тютюнопушенето. Средната възраст на участниците-пушачи на електронни цигари е била 33 години, а тази на пушачите на обикновени цигари - над 40 години. Твърде вероятно е използващите електронни цигари преди да са пушили и тютюн. Възможно е именно на това да се дължи и високият процент на пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Отделно от това възниква въпросът дали високият дял на хората с депресии има нещо общо с това, че психично болните имат склонност да консумират деликатесни продукти. Наблюдатели отбелязват, че е възможно тук да става въпрос за объркване на това кое е причината и кое - следствието.

Проф. Виндихал държи обаче на заключението си, че досега сме знаели твърде малко за взаимовръзката между сърдечно-съдовите заболявания и използването на електронни цигари. "Този извод трябва да задейства у нас алармата и да ни отвори очите за опасностите, произтичащи от електронните цигари", добавя ръководителят на изследването.

Един химичен коктейл

Електронната цигара съдържа никотинова течност, която при пушенето отделя пара. Тази течност съдържа различни химикали и ароматизатори. Процесът протича при висока температура, достатъчна за изпаряването на течността.

Проф. Виндихал предполага, че само на американския пазар се предлагат повече от 460 вида електронни цигари с над 7700 различни вкуса. Всеки втори американец междувременно пуши цигари електронно.

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата

Покажи още теми