🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Електронните цигари – вредни или безобидни?

Преди всичко е нужно да сте информирани за продуктите и техния произход

Електронните цигари – вредни или безобидни?
Електронните цигари – вредни или безобидни?
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Господин Серафимов, вие сте управител на фирма "Л и А Вейп" ЕООД, която произвежда електронни цигари. Колко голям е пазарът им у нас?

Официална статистика все още няма. Нещо повече - трудно е да се дадат конкретни цифри, тъй като част от продажбите се извършват от нерегистрирани търговци от една страна, а от друга, електронните цигари се поставят под общ знаменател с "бездимните цигари", като всъщност нямат нищо общо с тях. (Бездимните цигари нагряват тютюн, докато електронните изпаряват течност, която няма нищо общо с тютюна - б.а.) Играчите на нашия пазар са регистрирани в публичен регистър на Министерството на икономиката и в момента са 18 фирми, но има и такива, които не са регистрирани.

Според статистически данни, през 2018 г. пазарът на електронните цигари е бил на стойност около 10 млрд. евро в световен мащаб, като се предвижда нарастване до над 20 млрд. евро до 2024 г.

Къде е мястото на вашата фирма в този пазар?

Предметът на дейност на "Л и А Вейп" ЕООД е производство на течности за електронни цигари и търговия с електронни цигари и консумативи. Създадох "Л и А Вейп" ЕООД през 2011 г. Идеята дойде от това, че бях пушач и в същото време активно спортувах. Когато се появи електронната цигара в България, реших да пробвам. Сега произвеждаме изключително разнообразен асортимент, покриващ всички продукти, предлагани на пазара на течности за изпаряване за електронни цигари. Като цена 10 милилитра течност се равняват приблизително на 1 кутия цигари. На мен това количество ми е достатъчно за 2-3 дни.

Какво влагате в консуматива за електронни пазари?

Консумативът на електронните цигари е течност, която съдържа пропилен гликол, глицерин, течен аромат и течен никотин. Първите две съставки се използват и в хранителната индустрия. Ароматите са специално адаптирани за изпаряване в електронна цигара и отговарят на изискванията на стандарта TPD2. Течният никотин е с висока концентрация, извлечен е от тютюн. Продаваме в Гърция, Румъния, Хърватия и България.

Лесно ли се стартира бизнес с електронни цигари в България?

Да, сравнително лесно. Търговците основно отварят онлайн магазини, защото инвестицията е най-малка. Откриват се и реални специализирани магазини, където се предлагат само електронни цигари, никотинови течности, аксесоари и консумативи. Стоката може да се зареди от друг търговец, който работи на едро, или да се внесе отвън – директно от производителя.

Производството е като всяко едно друго производство и е свързано с по-големи инвестиции – земя, сгради, оборудване, лабораторни анализи на продуктите и др. В момента в България официално регистрираните производители са 5, а търговците и вносителите са 13. Действителният брой на лицата, които търгуват с електронни цигари, е значително по-голям.

До колко пазарът, на който оперирате, се регулира от държавата?

Регулации за електронните цигари и никотиновите течности са включени в европейската директива за тютюневи продукти (2014/40/EU) и влязоха в сила през 2016 г. Всички държави членки бяха длъжни да направят промени в местните закони, като добавят и категорията "електронни цигари". В България регулациите за електронните цигари и "контейнерите за многократно пълнене", както са наречени никотиновите течности, са включени в глава дванадесета от Закона за тютюна и тютюневите изделия. Регулациите касаят опаковките, никотиновото съдържание в течностите, вносът и продажбата на пазара, като някои от правилата са:

- "Контейнерите за многократно пълнене" (флаконите с никотинова течност) не трябва да съдържат течност повече от 10 мл.
- Контейнерът на електронните цигари, който се зарежда с никотинова течност, трябва да бъде с капацитет от максимум 2 мл. - Максимално допустимото никотиново съдържание в никотиновите течности е 20 мг на мл или 2%.

- Всички производители, вносители и лица, които въвеждат на територията на страната електронни цигари и "контейнери за многократно пълнене" уведомяват Министерството на икономиката за всяко изделие, което искат да пуснат на пазара с подробни уведомления, включващи състава на изделието, токсикологични данни от анализи, данни на производителя и др. Същите лица са длъжни ежегодно да представят пред Министерството на икономиката отчети, включващи подробни данни за обема на продажбите, начините на продажба, пазарни проучвания и данни за предпочитанията на потребителите.

Новините от САЩ за електкронните цигари са силно обезпокоителни. Как ще ги коментирате?

Искам да обърна внимание и на зачестилите новини за смъртни случаи и заболявания, които според репортажите са причинени от електронни цигари. Новините идват от САЩ, които изглежда са предприели анти-вейпинг кампания и значително повлияха на пазара в световен мащаб, включително и в България. Напоследък често чувам изказвания на пушачи как електронните цигари са по-вредни от тютюневите. Доста клиенти се обръщат към нас и питат вярно ли е. Това, което не се споменаваше до скоро в репортажите е, че заболяванията и смъртните случаи са свързани с използването на течност с добавен екстракт от марихуана. Такива течности са незаконни и изключително вредни за вдишване чрез електронна цигара, но могат да се купят в САЩ на улицата. Съветът ми към нашите клиенти, а и към всички потребители, е да се информират за продуктите, които използват, да проверяват доставчиците и производителите и да черпят информация от достоверни източници.

Ако пушачите заложат на принципа "това, което по-малко вреди", какви цигари ще пушат?

Има доста противоречиви мнения относно електронните цигари и дали са по-безвредни от тютюневите. Някои учени твърдят, че времето, през което са на пазара, е прекалено малко, за да се дадат категорични заключения дали и колко са вредни. Въпреки това Английската лекарска колегия е направила редица изследвания и твърди, че електронните цигари са 95% по-безопасни от тютюневите. Най-общо процесът на пушене при тютюневите цигари е свързан с горене – отделя се дим, който съдържа над 4000 химични вещества, за 250 от които се знае, че вредят на здравето. Основно това са въглеродният окис, катранът и амонякът. При електронните цигари няма горене, а изпаряване. Самата електронна цигара е изобретена с идеята да бъде по-безвредна алтернатива на тютюнопушенето, като да помага на пушачите, които не могат да се откажат от никотина, да го приемат под по-безопасна форма – подобно на никотиновите лепенки и дъвки. Предимството на електронната цигара пред другите заместители на никотин е, че имитира и самия ритуал на пушене, към който са привикнали пушачите.

Като цитирате, че в Англия лекарите считат електронните цигари за 95% по-безопасни, бихте ли се позовали на официални източници?

Заключението е на Английската лекарска колегия (Public Health England). Статия със заглавие "Електронните цигари са около 95% по- безопасни от тютюневите" може да се прочете на официалния сайт на английското правителство www.gov.uk. Проучвания на Острова сочат, че почти половината от населението (44,8%) не е наясно с предимствата на електронните цигари пред тютюневите. Не се откриват и доказателства, че електронните цигари са входна врата към пушенето за децата и непушачите.

Местните организации за борба с тютюнопушенето насърчават пушачите да пробват електронна цигара, личните лекари информират пациентите за по-малката вреда на продукта и дори се отварят магазини за електронни цигари в болниците (Sandwell General Hospital в West Bromwich и Birmingham City Hospital) Към момента според проучване на Action on Smoking and Health (ASH) – организация за борба с вредите от тютюнопушенето, потребителите на електронни цигари в страната са достигнали 3 милиона души.

Какво може да се направи в България в това отношение? Кой би се заел с една разяснителна кампания, например?

В момента организираме учредяването на Българска вейпинг асоциация заедно с колегите от още няколко водещи фирми, като се надяваме да привлечем и останалите участници от бранша. Идеята ни е да се установят принципи на професионална етика, равнопоставеност и лоялна конкуренция при пазарното поведение на членовете на асоциацията, да се следи спазването на действащите в страната закони и регулации и да се гарантира качеството на предлаганите продукти. Някои от важните задачи, които сме си поставили, е да се борим с черния пазар, да се ограничат продажбите на електронни цигари на непълнолетни и да се информират пушачите за предимствата на електронната алтернатива. Въпреки че браншът в страната е малък, той съществува от близо 10 години и смятаме, че създаването на една такава асоциация ще помогне за развитието на пазара в правилната посока.