Свободно време

Историята на пушенето и жените

Преминала от тема табу в начин за себеизразяване

27.10.2017г. / 13 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Нека не се лъжем – който не е дръпвал доволно от цигарата след добър секс, да хвърли първия камък. Историята за жените и цигарите е точно като секса – дълга, страстна, пълна с обрати и дори революции. Тя започва на тъмно и зад затворени врати, но бързо преминава от табу в свободно себеизразяване.

В продължение на стотици години пушенето е било изцяло „мъжки спорт“. Тютюнът е донесен на Стария континент от Америка от европейски моряци в края на 15-и век. И дори тогава той бил предмет на разгорещени спорове. Някои смятали, че пушенето е вреден навик, а други убеждавали, че тютюнът има медицински свойства. Катерина Медичи например го използвала за лечение на постоянната си мигрена. През 1904 г. съд в Ню Йорк осъжда на 30 дни затвор жена, заловена да пуши в присъствието на децата си. Само няколко десетилетия по-късно нещата са напълно променени.

Имало едно време...

Откъде тръгва всичко – разбира се от Страната на неограничените възможности. След Първата световна война собственикът на Америкън тобако къмпани наема Едуард Бърнис – племенник на Зигмунд Фройд и баща на днешния ПР, за колосалната сума от 25 000 долара. С една-единствена задача – да накара жените да пушат. Бърнис прави това, като свързва пушенето с борбата за равни права. На 31-и март 1929 г. по време на великденския парад в Ню Йорк млада жена на име Берта Хънт се появява на претъпканото Пето авеню и запалва цигара Лъки Страйк. Събитието предизвиква огромно медийно внимание и отзвук. Това, което остава скрито, е че Хънт е секретарка на Бърнис. Случилото се е едва първото от поредица събития, които имат за цел да накарат жените да пушат.

След завладяването на модния свят, цигарите превземат и политиката, и киното. През 1934 г. Елинор Рузвелт става първата дама, която започва да пуши публично. Звезди като Марлене Дитрих и Коко Шанел били показвани постоянно с цигара в ръка. Снимката на Одри Хепбърн от „Закуска в Тифани“, на която тя държи деликатно стъклено цигаре до устните си, събужда въображението и до днес. В по-скорошни времена знакова е сцената на разпита с Шарън Стоун от „Първичен инстинкт“, в която, пушейки цигара, актрисата прехвърля крак върху крак. Никой еротичен филм не може да мине без сцена, в която главният герой пуши по време или след секс.

Нови времена, нрави и технологии

Новото хилядолетие донесе промяна. В началото на 21-и век модата на здравословния начин на живот и спорта превърна филмите и телевизионните сериали, в които героите пушат, в „мисия невъзможна“. В началото на века в щата Калифорния бе въведена забрана за пушене. Последваха го много други. Различните регулации, въведени с цел ограничаване на пушенето, както и дългогодишните правителствени програми в тази посока, водят до намаляване броя на пушачите. Специалните програми за жени, както и информацията за вредата на цигарите по време на бременност, дават резултат, но все още милиони дами по света продължават да пушат.

Водени от променящите се нужди на потребителите и желанието да създадат продукти, които да носят по-малък риск в сравнение с пушенето, тютюневите компании инвестират милиарди в научна дейност, насочена към създаването на продукти с по-малък риск, но със сходна удовлетворителност като от цигарите. Една от най-големите иновации в тази област прави Филип Морис. По данни на компанията, за последните 10 години тя е инвестирала над 3 милиарда долара в нови продукти с намален риск. В основата на промяната стои премахване на горенето.

Процесът на горене е основна причина за поява на заболявания, свързани с тютюнопушенето. Заради това премахването на горенето е в основата на новите продукти на компанията. Първият от тях, наречен IQOS, е електронно устройство, което използва принципа на нагряване на тютюна. Няма горене, няма дим, няма пепел, а мирисът е много по-слаб. Вместо дим, при ползване на продукта има пара, която съдържа основно никотин и вода. С премахването на горенето от процеса, се отделят 90 процента по-малко вредни вещества, с изключение на никотина, а пушачът получава удоволствието от истински тютюнев аромат. От компанията твърдят, че използването на IQOS няма ефект върху въздуха в затворени пространства, а магазините им приличат на бутици на световни модни марки или хайтек устройства. Явно това ще бъде новият образ на индустрията, който настъпва с новите продукти. Така пушачките отново ще могат да запалят след секс, без да го считат за твърде гузно удоволствие.