Цигарите нанасят повече вреди върху жените

Всяка една цигара, изпушена от дамите, е равносилна на пет, изпушени от мъжете
2 май 2015 16:28,
4
Цигарите нанасят повече вреди върху жените
Снимка: Reuters, архив

Въпреки че цигарите оказват своя животозастрашаващ ефект върху всеки един човек, се оказва, че те са в пъти по-вредни за жените.

Изследване на екип експерти от Милано сочи, че цигареният дим причинява на нежния пол пет пъти повече вреда, отколкото на силния.
 
От експеримента, с водещ автор проф. Елена Тремоли става ясно, че рисковите фактори при тютюнопушенето не са еднакви за двата пола. Нейният медицински анализ е обхванал 1 694 мъже и 1 893 жени от пет страни - Финландия, Швеция, Холандия, Франция и Италия.
 
Всяка една цигара, изпушена от дамите, е равносилна на пет, изпушени от мъжете. А ако бъде изпушена цяла кутия, все едно представителите на силния пол са изпушили пет.
 
Другият тревожен факт е, че дамите се отказват от вредния навик много по-трудно. На Апенинните загърбилите тютюна жени са 2,6 милиона срещу 3,9 милиона при мъжете.
 
През миналата година друг екип от италиански учени установи, че кожата на жените, отказали цигарите, се възстановява и изглежда по-млада, а теглото им всъщност се понижава – противно на разпространеното мнение, че отказването на цигарите води до напълняване.
 
Тютюнопушенето е водеща причина за развитие на белодробен карцином.
 
Специалистите от Милано напомнят, че ракът на белия дроб е най-смъртоносното онкологично заболяване в целия свят.
 
Той е водещо по честота на заболяемост сред мъжете, а в последните години нараства и честотата при жените. В Европа белодробният рак “убива” над 300 души дневно.
 
Тютюневият дим съдържа около 4800 съставки, много от тях с карциногенно действие. Това са основно полицикличните ароматни хидрокарбони, азотен окис, изопрен, бутадиен, N-нитрозамини, метали и много други.
 
Пасивното пушене също играе роля за развитието на белодробен карцином. Не всички пушачи заболяват от рак на белите дробове, посочват още специалистите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: мъжеженипушеневреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
И аз за...това,не пуша.