Проучване показа, че пушачите в България са намалели с 3% за година

Според министерството, причината за намаляването на пушачите е в мерките на правителството за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места

© Надежда Чипева, Капитал

Според министерството, причината за намаляването на пушачите е в мерките на правителството за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места

С около 3 % е намалял броят на пушачите за една година. Това показват данните от национално представително проучване сред 997 души на агенция "Галъп", направено по поръчка на Министерството на здравеопазването.


През 2010-та българските пушачи са били 41%, а през 2011-та процентът е спаднал до 39 на сто.


Според министерството, причината за намаляването на пушачите е в мерките на правителството за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места. Обособяването на зони за пушачи и непушачи в заведенията и поскъпването на цигарите били отказали част от хората от вредния навик.




Цифрите показват, че най-висок е броят на пушачите сред мъжете (46%), както и сред хората между 26 и 40 години - 55%. Средно всеки пушач пали около 15 цигари дневно. При 37% от хората изпушените цигари може да стигнат и 20 за ден.


От ведомствената служба съобщават, че други 10% имат намерения да откажат цигарите в следващите 2-3 месеца. Според изследването, най-голям ефект за спирането на цигарите оказва покачването на тяхната цена.


На второ място в скалата на мотивацията се нарежда идеята за пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места. Според "Галъп" идеята за пълна забрана на цигарите се подкрепя от 60% от всички българи, като 70 на сто от тях са непушачи.